Els Crauwels

Nood aan beweging

Als kind was Els wekelijks in de turnkring te vinden. Sportief daagde ze zichzelf uit door op eigen houtje te gaan lopen en haar conditie aan te scherpen. Sporten voelde voor Els aan zoals ademen: niet als een vervelende opdracht, maar als een natuurlijke noodzaak. Ondanks die nood aan beweging koos Els voor een studie in de interieurvormgeving.

Els Crauwels: 'Toen ik als interieurarchitecte aan de slag kon in een groot architectenbureau, ging een droom in vervulling. Op creatief vlak kon ik me volledig uitleven, maar de medaille had ook een keerzijde: ik holde mezelf voorbij van deadline naar deadline. Na tien jaar voelde ik de behoefte om me weer wat meer op mijn eerste passie te focussen.'
Via een vriendin kwam ze in 2008 terecht op de yogamat van Elsie Matthijssens. Het bleek een openbaring.

Els Crauwels: 'Ik voelde dat ik na lange tijd weer thuiskwam bij mezelf. Niet enkel lichamelijk, ook mentaal voelde ik me sterker. Dit was waar ik onbewust al die jaren naar had gezocht.'

Yoga, een passie

Yoga werd een passie en een manier van leven die Els ten volle wilde doorgronden. In 2010-2011 volgde ze de teacher training bij Patrick en Gösta van Svahayoga 500hrs. Sindsdien is ze zich constant blijven bijscholen bij haar eerste lesgevers Elsie Matthijssens, Teune Van der Wildt en Nele Van Poucke. Daarnaast volgde ze les bij internationale yogaleraars zoals Judith Hanson Lasaster, Sarah Powers, Jason Crandell, Rusty Wells, Kathryn Budig en vele andere.

Els hecht veel belang aan een correcte uitvoering van de yogahoudingen. Ook een bewuste ademhaling is cruciaal. Yoga vormt een goede fundering om stevig in het leven te staan en je levenslust te vergroten. Ook Els voelde aan den lijve wat yoga met je doet, zowel fysiek als mentaal.

Els Crauwels: 'De ziekte van mijn moeder en haar overlijden in 2011 had een grote emotionele impact op mijn leven. Yogatechnieken hielpen me bij het verwerkingsproces. Maar mijn lichaam gaf duidelijke signalen dat er nog meer moest veranderen. Naast vinyasa yoga ging ik me meer toeleggen op meditatieve yogavormen zoals yin yoga. Hierin kon ik mezelf terugvinden, keer op keer, en rust vinden in de drukte. Het heeft mijn practice en lesgeven enorm beïnvloed.'

Yoga, meer dan de mat

Maar de yoga mindset stopt niet bij de yogamat. Yoga is hoe je beweegt, hoe je ademt, hoe je in het leven staat. Een gezonde levenshouding, kortom, waarbij ook een gezond voedingspatroon centraal staat. De laatste jaren is Els zich meer en meer gaan verdiepen in gezonde voeding. In 2015 startte ze een vierjarige opleiding tot macrobiotic counselor.

Els Crauwels: 'Ik wil volwassenen helpen om bewust te leren bewegen, te ademen en gebalanceerd te koken. Dit doe ik door middel van yogalessen, workshops, lezingen en retreats. Een groter bewustzijn zorgt voor meer veerkracht en vitaliteit. Hierdoor ga je krachtiger in het leven staan.'


Ken Jongen

Ken is een avontuurlijke onderzoeker. Zijn passie? Mensen stimuleren en helpen in het bereiken van een gezond en vervuld leven.
Een stilzitter is Ken nooit geweest. Hij beoefende al uitdagende sporten zoals martial arts, boardsports, klimmen en fietsen. In 2009 maakte hij kennis met yoga. Sindsdien vormt yoga de rode draad die alles met elkaar verbindt.
Verwacht je bij Ken aan een actieve yogales met flow, waarbij je je eigen grenzen verlegt. Je zult verbaasd zijn over wat je allemaal al kan en wat je kunt bereiken met toewijding en concentratie. Daarnaast geeft Ken ontspannende yoga, waar je met kalmerende, herstellende poses tot rust én dichter bij jezelf komt. Zo kun je de uitdagingen van het leven met hernieuwde kracht trotseren.

Opleidingen

MA Filosofie UAntwerpen - 2012
Antwerp Yoga Teacher Training 300h - 2013-2014
Magnus Ringberg workshop - 2015
50h Budokon yoga TT - 2015
Damien De Bastier - Wuo Tai module 1 - 2016
Jason Crandell workshop - 2017
Jivamukti workshop - 2017
Magnus Ringberg - M-space 360° workshop - 2017
Meghan Gjone - Arm balance & Inversions - 2018


Laurenz Verkruysse

Al als kind was Laurenz enorm veel bezig met beweging en dans. Het vormde voor hem een manier om zichzelf uit te drukken en te ontsnappen aan alle verwachtingen en stress. In dans kon hij een stuk van zichzelf kwijt. Laurenz' grote passie verdween noodgedwongen op het achterplan toen hij verdere studies aanvatte en de kust verruilde voor Antwerpen.

Het was in die periode dat Laurenz voor het eerst kennismaakte met yoga.

Laurenz: 'Tijdens mijn studies vormde yoga een uitlaatklep en een manier om stress te reguleren. Wanneer het niet veel later moeilijk liep in mijn persoonlijk leven, was yoga een steunpaal en een manier om alles een plaats te geven.'

Laurenz studeerde af als bachelor in de klinische psychologie. Als psychologisch consulent zag hij veel kinderen en jongeren bij wie verbale therapievormen onvoldoende toereikend waren. Dit frustreerde hem enorm.

Laurenz: 'Ik ging actief op zoek naar manieren om non-verbaal aan de slag te gaan met kinderen. Omdat yoga ondertussen een vaste waarde geworden was in mijn leven en ik de voordelen ervan aan den lijve ondervonden had, ben ik een teachertraining kinderyoga gaan volgen bij Thalia Green van Zen-kids.'

Laurenz vindt het vooral belangrijk om de kinderen in zijn yogalessen mee te geven wat ontspannen is en hoe ze op een juiste manier kunnen zorgen voor hun lichaam, zowel mentaal als fysisch. Laurenz' motto is: zorgen voor jezelf begint van binnenuit en je bent nooit te jong om ermee te beginnen!

Intussen verdiepte Laurenz zich in yin yoga, door een teacher training van 50h YA te volgen bij Joe Barnett (USA), senior teaching assistent van Paul Grilley. Paul is één van de oprichters van yin yoga. Laurenz blijft zich bijscholen d.m.v. specifieke yogatrainingen en zijn eigen consequente yogapractice. Zo staat er voor 2019 -2020 een extra teacher training op hem te wachten van 200h!


Laura Verstraeten

Enkele jaren geleden maakte Laura kennis met yoga. Het veranderde haar leven ingrijpend. Terwijl ze vroeger amper aan sporten toekwam, nemen sport en beweging nu een cruciale plaats in in haar leven. Door intensief met yoga bezig te zijn, begon Laura te ervaren hoe dit haar leven positief beïnvloedde, zowel fysiek als mentaal.

Laura’s yoga practice zorgde voor rustpunten in woelige werkweken. Het leerde haar hoe je uit je kwetsbaarheid je sterktes leert kennen en hoe cruciaal een fit lichaam is voor een gezonde geest.

Yoga gaf Laura de nodige rust in het hoofd en maakte hierdoor ruimte voor mentale groei. Het maakte Laura zelfzekerder. Ze leerde om keuzes te maken en af en toe aan zichzelf te denken, iets wat haar voordien moeilijk viel. Laura leerde haar hart volgen en ontdekte de liefde voor de mens en het leven.

Het zijn net deze waarden die Laura tijdens haar lessen probeert over te brengen. Laura’s ashtangalessen dagen het lichaam uit, met respect voor ieders verscheidenheid.

Tegelijkertijd brengen de lessen rust doordat je je eigen mogelijkheid en grenzen leert kennen. Dit maakt de lessen van Laura dan ook toegankelijk voor iedereen.

Laura volgde de yogaopleidingen ‘Ashtanga yoga acedemy 200h’ en ‘Manju jois 30h’ en diverse bijscholingsworkshops.


Marleen Onghena

Haar eerste ashtangales volgde Marleen meer dan vijftien jaar geleden, toen ze in het buitenland woonde en werkte. Deze eerste yogaervaring sloeg in als de bliksem en vormde de start van een mooie reis.

Na de geboorte van haar zoon werd Marleen ernstig ziek. Het verplichtte haar om te vertragen, naar binnen te leren luisteren en voelen. Yoga gaf Marleen de kracht om bergen te beklimmen, om beter te worden en een leven te leiden dat in lijn lag met haar hart en ziel. Als moeder van twee kinderen met een veeleisende job waren Marleens dagen behoorlijk gevuld. In deze periode veranderde haar persoonlijke leven ingrijpend. Ze richtte zich intensief op het beoefenen van kundalini yoga, een yogavorm die haar, net als ashtanga yoga enkele jaren eerder, behoorlijk wakker schudde. Kundalini yoga vormde de kiem van een nieuw leven en nieuwe dromen. Marleen dook diep in zichzelf met de hulp van een SAM-coach, een ‘Present Child’-coach, regressietherapie en een dagelijkse intensieve beoefening van kundalini yoga.

In al deze ervaringen vormden Marleens kinderen haar mooiste gidsen en spiegels. Yoga hielp Marleen om een nieuw begin te omarmen, om los te laten wat eens zo vertrouwd was en om te beginnen leven vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst.

Marleen geeft kundalini yoga en yin yoga. Deze yogavormen geven mensen de tijd om hun lichaam te voelen, naar binnen te gaan en ruimte te maken voor een juiste ademhaling en genezing.

In 2013 volgde Marleen teacher trainingen vinyasa yoga en yin yoga bij Antwerp Yoga. In 2016 volgde zij de kundalini-lerarenopleiding bij o.a. Gobinde Singh.


Leen De Wulf

Leen is getrouwd en mama van twee kinderen. Werken met mensen loopt als een rode draad door haar leven. Ze startte als maatschappelijk werker en opvoeder in een psychiatrisch ziekenhuis en schakelde enkele jaren later over naar hetzelfde werk in een woon-zorgcentrum.

Leen lijdt aan een chronische ziekte, maar opgeven staat niet in haar woordenboek. Een lange zoektocht om met haar ziekte om te gaan leidde Leen uiteindelijk naar yoga. Yoga hielp haar om rust en kracht te vinden en alle puzzelstukjes in elkaar te laten passen. Leen kreeg weer vertrouwen in haar lichaam en in zichzelf. Als coach en yogateacher wil zij deze ervaringen delen zodat iedereen, ook mensen die op een of andere manier vastgelopen zijn, opnieuw rust vinden en kracht voelen.

Leen geeft Slow Down yoga. Zoals de naam het zegt, is deze yoga gericht op vertragen en je bewustzijn vergroten. Het is de ideale yogavorm voor mensen die oververmoeid of chronisch ziek zijn en voor wie andere yogastijlen te intens zijn.


Karen Peeters

Zes jaar geleden startte Karen met yoga omdat ze voelde dat ze door het vele joggen steeds strammer werd. Niet alleen kreeg ze haar lenigheid terug, maar ontdekte ze dat yoga zo veel meer te bieden heeft. Naast de fysieke uitdaging op het vlak van kracht, evenwicht, lenigheid en uithouding, voelde Karen ook de meditatieve en ontspannende werking. Deze combinatie van kracht en rust was voor Karen een echte eye opener. Dit is volgens haar net wat veel mensen missen.

We bewegen te weinig en hebben het te druk. We worden ziek en ongelukkig. Yoga biedt de beweging die we missen, maar daarnaast creëert het rust. Het leert je om een evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning, tussen gas geven en even op de rem gaan staan. Dit ervaren vraagt tijd en oefening, maar eens je deze balans gevonden hebt, laat yoga je niet meer los.

Hoe meer Karen met yoga bezig is, hoe meer ze de invloed ervan op haar leven ervaart. Yoga maakte van haar een zachter persoon. Ze kan beter omgaan met stress, tegenslag en verandering. Ze kan beter relativeren en vindt makkelijker rust in haar hoofd.

Als yogadocente wil Karen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met yoga en zijn verscheidenheid, zodat iedereen yoga kan uitoefenen op de manier die het beste bij zijn/haar persoon past.

Karen volgde de 200h Yoga Teacher Training bij Joachim Meire. In de zomer van 2019 gaat Karen de specifieke Yin Teacher Training volgen bij Mirjam Wagner.


Virginie Lalesnel

Haar Frans-Italiaanse roots zullen er niet vreemd aan zijn: Virginie is een vrouw met passie. Die passie vindt ze vooral in een gezonde levensstijl en de natuur. Enkele jaren geleden kwam Virginie in contact met yoga toen ze een natuurlijke uitweg zocht voor een chronische ontsteking in de schouders. Door haar yogapractice vond ze haar mobiliteit terug. In het begin beoefende Virginie vooral Vinyasa yoga en Hatha yoga, maar als leerling van Teune Van der Wildt verloor ze uiteindelijk haar hart aan Ashtanga yoga.

Virginies loopbaan begon in de modesector. Daar werkte ze 16 jaar als ontwerpster. Stap voor stap is ze gegroeid tot wie ze nu is. Yoga heeft Virginie op een spontane wijze anders leren kijken. Het bracht haar waarden bij die ze ook toepast op haar gezin. De effecten die yoga op Virginies leven heeft, wil ze graag delen met anderen zodat ook zij de heilzame ingrediënten van yoga leren kennen. Yoga is voor Virginie een gerecht dat ze met iedereen wil delen.

Opleiding: Ashtanga Yoga teacher training - Annemie Van Der Zouwen (200 uren), Yin Yoga met Mandala of Life (100 uren), Workshops bij David Swenson, Petri Räisänen en Damien de Bastier