Wat is yoga?

“Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down.”– Jigar Gor

LICHAAM

Eerst even een misvatting rechtzetten: je hoeft niet lenig te zijn om yoga te doen, je wordt er leniger van! Yoga geeft je lange, magere spieren, in plaats van grote, volumineuze spieren. Het maakt je niet alleen leniger, maar ook strakker.

Laten we dan meteen die andere misvatting rechtzetten: met yoga bouw je wel degelijk spierkracht op. Yoga moedigt je aan om in staat te zijn je eigen lichaamsgewicht te dragen – niet alleen in armbalansen, maar ook in basisposities. Door je eigen lichaamsgewicht op te heffen, creëer je kracht in je spieren en botten.

Ook je uithoudingsvermogen vergroot. De openingsreeks van veel yogalessen omvat een aantal reeksen van de zonnegroet. Deze oefeningen zijn er niet enkel op gericht om je lichaam te openen, maar ook om genoeg lichaamswarmte op te voeren. Cardio, als het ware, die je hartslag verhoogt.

Ook het aanhouden van de poses in vinyasa- en ashtangalessen leiden tot een beter uithoudingsvermogen en een verhoogde discipline. In yogatermen spreekt men van stamina. Stamina is essentieel voor een optimale conditie.

Yoga heeft ook een reinigend effect: het voert gifstoffen en melkzuur af. En yoga kan je laten zweten, ook al beoefen je geen dynamische yoga. Je ademhaling en sommige yogaoefeningen stimuleren de beweging van vloeistoffen in je lichaam. Een boost voor je gezondheid!

GEEST

Mentale gebeurtenissen zoals emoties, indrukken, herinneringen kunnen je geest onrustig maken. Met yoga leer je de golven van de geest te beheersen (chitta vritti nirodhah), door bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling. Zo maak je je hoofd leeg en verhoog je je innerlijke rust en evenwicht.

Regelmatige yogabeoefening helpt je om het hectische alledaagse leven te beheersen. Zo kun je je beter wapenen tegen stress, met een verhoogde vitaliteit en energie tot gevolg. Je levenskwaliteit en mentale fitheid varen er wel bij. En – echt waar – yoga vertraagt het verouderingsproces en verlicht ouderdomskwalen.

Yoga is een levensfilosofie, een manier van in het leven staan. Yoga vergt oefening, controle en overgave. Al doende ga je voor jezelf ervaren wat yoga met je doet. Die ervaring is voor iedereen anders. Je zal het pas begrijpen als je de moeite hebt genomen om erin te duiken.

HARMONIE

Yoga laat je luisteren naar je lichaam en verhoogt je lichaamsbewustzijn. In goede conditie zijn heeft niet enkel te maken met een fit lichaam en een gezonde geest. Wil je in optimale conditie zijn, dan gaat het er ook om te weten wat je lichaam wel en niet nodig heeft. De brandstof van je lichaam, voedsel, speelt hierbij een grote rol. Naarmate je vaker yoga beoefent, begin je te verlangen naar het soort voedsel dat je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Met een gezonder voedingspatroon als resultaat. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is de essentie van een doorgedreven yogapractice.

Yoga opent nieuwe perspectieven en denkrichtingen. Het vraagt moed, doorzettingsvermogen en concentratie, maar vooral: yoga biedt veel plezier en geeft je zin om volop in het leven te bijten!

Geïnteresseerd in ons uurrooster?

Boek je les

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte! Laat hier je e-mailadres achter en blijf op de hoogte van nieuwe lessen en acties.