We willen ons allemaal energiek en fit voelen om de dingen te doen die we leuk en belangrijk vinden. Hoe bescherm en verdeel je jouw energie? En hoe kan yoga jou daarbij helpen? Het hangt allemaal af van de yogastijl die je kiest en je huidig energieniveau, want vergis je niet: yoga is absoluut een sport met unieke voordelen en uitdagingen. Voor de één is yoga puur stretchen en ontspannen. Voor de ander gaat het om het opbouwen van kracht, flexibiliteit en coördinatie of is het zelfs een pittige workout.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met jouw huidig energiepijl? Is er op dit moment voldoende energie aanwezig om die pittige yogales te beoefenen? Zelfs al ben je een doorgewinterde yogi met een toegewijde praktijk, of je wil net beginnen met yoga, het is altijd een gezonde gewoonte om stil te staan bij je huidige energie. Het beoefenen van een bepaalde yogastijl kan nu eenmaal een sterke invloed hebben op je vitaliteit en energie!

Hoe zorg je er nu voor dat jouw yogapractice je energiestroom verhoogt in plaats van verlaagt? Welke yogastijl kan je best kiezen? Er zijn er veel om te ontdekken, maar we maken hier nu eenvoudig de onderverdeling tussen de dynamische yogastijlen met fysiek inspannende uitdagingen zoals: Vinyasa yoga, Ashtanga yoga. En de eerder rustige yogastijlen met een extra ontspannend en meditatief accent zoals: Yin yoga en Restorative yoga. Deze laatste zijn misschien rustiger in fysieke inspanning maar daarom niet minder intens. Mijn yin yoga teacher Sarah Powers, vertelde ooit in een opleiding. ‘Yin yoga is not for softies.’ Gelijk heeft ze!

Aan de hand van jouw check-in kan je richting geven aan de keuze van jouw yogales voor dat moment. Heb je een gezonde dosis energie? Dan kan je je gaan uitleven in één van de dynamische yogalessen. De kans bestaat zelfs dat het jou extra energie geeft in de daaropvolgende dagen.Staat je energiepijl laag? Opteer dan liever voor yin yoga of restorative yoga. Deze yogalessen gaan je energiestroom stimuleren en helpen blokkades in de energie te verminderen. Het kan je echt opladen! Soms kan dit enige tijd vragen, maar een consequente yogapractice gaat je helpen dit proces positief te beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten dat wanneer jouw energievat bijna leeg is, dat het beoefenen van een actieve yogales, je energie zal kosten en je eerder zal uitputten. Kies hier bewust voor zachte rustige yoga. Voel dus eerst bij jezelf hoe het vandaag gaat met jouw vitaliteit en kies voor een geschikte yogastijl. Dit kan variëren van dag tot dag. Kijk dus met een kritisch en eerlijk oog naar jezelf en ga voor de optie die jou voedt en maak een evenwichtige keuze.

Ook al heb je een toegewijde yogapractice, dan kunnen flexibiliteit en variatie in de yogastijlen je algehele yogaervaring verbeteren en je uitdagen om uit je comfortzone te komen. 

Laat dit artikel een handvat zijn om te kiezen voor een yogales die aansluit bij jouw energieniveau. Op onze website bij yogastijlen kan je meer info vinden over iedere yogastijl.

In ons volgend artikel deel ik een yin yoga sequence die ons helpt de overgang te maken van de wintermaanden naar de lente.

Blijf ons volgen om geïnspireerd te worden voor het leven van een gezonde gebalanceerde levensstijl!

Namasté
Els – YogaElements