Yin Yoga is de grote tegenhanger van het snelle, alledaagse leven. Het wordt op een langzame en ontspannende manier beoefend. Toch kan deze vorm vrij intens worden en jezelf uitdagen, doordat je voor langere tijd in dezelfde pose blijft. Yin yoga is grensverleggend.

Bijna alle yogahoudingen worden zittend of liggend uitgevoerd. Elke houding wordt voor langere tijd aangehouden, variërend van 3 tot 5 minuten. Als ondersteuning gebruik je blokken, bolsters (kussens) en riemen. De focus ligt op het versoepelen van je gewrichten en ligamenten en het vergroten van je bewegingsvrijheid. Dit vooral in de gebieden van de heupen, het heiligbeen en de onderrug, maar ook in je enkels en je schouders. Een yinsequence kan ook werken op bepaalde meridianen of organen.

Doordat je de houdingen langer aanhoudt, wordt er eerder op het bindweefsel dan op de spieren ingewerkt. Hierdoor worden je gewrichten beweeglijker en actiever en creëer je meer opening in je hele lichaam. Het kan je algemene weerstand verbeteren en een sneller herstel bieden na fysieke of mentale problemen. Het is een ideale manier om aan je lenigheid te werken en een diepere stretch in het lichaam te ervaren.
Yin yoga werkt diep en helend. Het heft diepe spanningen in het lichaam op. Doordat het stressreducerend en kalmerend werkt, heeft het een ontspannende werking op het zenuwstelsel.

Het vormt een ideale aanvulling bij een actieve sport of bij de meer intensieve (yang-)vormen van yoga, zoals Vinyasa yoga en Ashtanga yoga. Maar ook als je te kampen hebt met slaapproblemen, burn-out of vormen van CVS kan deze yogastijl je leven positief beïnvloeden.

Deze lessen zijn voor iedereen toegankelijk, geen ervaring nodig.

Ervaringsniveau: beginners & ervaren beoefenaars
Intensiteit: ✴︎