Het is begin februari en buiten is het ijskoud. Constante vriestemperaturen houden ons al enkele dagen in de ban. De ene dag is de lucht grijs en komt er amper een zonnestraal door het grijze dek, de andere dag is de zon niet weg te bannen en dient de nood van de zonnebril zich plots aan.
Allemaal grote contrasten voor ons fysiek lichaam en ons mentaal welbevinden.
Hoe kun je hier nu soepel en vlot mee omgaan? Hoe vind je balans in de winter? Wat kan jou helpen om de winter vlotjes door te komen? Zodat jij een gelukkiger mens bent en je beter in je vel voelt, met een optimale immuniteit.
Tijd dus voor zelfzorg in de winter!
De eerste tip is misschien wel de meest waardevolle tip die ik jullie meegeef: Leef volgens de seizoenen! Begin bij je voeding en kijk wat de natuur jou biedt en wat voorhanden is. Rondkijken in de supermarkt is niet meteen de meest aangewezen locatie. Daar kunnen we werkelijk alles verkrijgen. Kijk tijdens jouw wandeling eens naar de velden. Wat groeit er? Wat kan je op dit moment verkrijgen bij de lokale boer? Met andere woorden: wat groeit er in jouw omgeving tijdens dit seizoen? Maak gebruik van deze producten, ze geven jou de juiste energie voor dit seizoen. Niet alleen jouw lichaam is jou dankbaar, maar ook onze dierbare planeet en jouw portefeuille.
Nu je toch bezig bent, kijk dan ook eens even naar wat je dagelijks drinkt.
Koude dranken uit de ijskast, daar gaat je lichaam niet meteen een vreugdesprongetje van maken. Dranken op kamertemperatuur zijn al iets meer geschikt, maar nog beter is het om lauwwarme dranken te consumeren. In het verleden keek mijn omgeving wel eens raar op als ik lauwwarm water dronk … Een vreemde gewoonte? Tja, het is dus voor die nieren die we zo broodnodig hebben. Je zal na verloop van tijd merken dat een koude drank tijdens de winter je echt geen deugd doet. Je went er snel aan!
Breng warmte in je voeding! Welke kookstijlen pas je doorgaans toe? Stomen, koken, wokken, blancheren, sauteren, grillen, rauwe salade of alles in de oven? Je raadt het waarschijnlijk al? Kiezen voor kookstijlen waarbij je meer warmte toevoegt aan je gerecht, zijn een betere keuze dan de rauwe en snellere koudere bereidingen. Die laatste laat je beter achterwege totdat de winter plaats heeft gemaakt voor iets warmere temperaturen.
Verwarm jezelf met winterwarmte. Het spreekt voor zich dat jezelf knus aankleden al een goede stap in de richting is. Onderrug ook? Zeker die onderrug! Jouw nieren hebben het tijdens de koude winter wat moeilijker. Die houden absoluut niet van koude. Geef hen die zachte warmte en je zal beloond worden met een sterkere nierenergie, die nauw verbonden is aan het winterseizoen. Wist je trouwens al dat de nieren staan voor onze basisenergie? Een extra motivatie dus om goed voor hen te zorgen!
Tenslotte is vertragen in de winter zo heilzaam. Laat ideeën die naar boven komen gerust even sudderen, zodat ze zich na enige tijd kunnen ontplooien. Gedraag je zoals de natuur. Vertraag, laad op, bereid je voor op de lente waar je die extra energie goed zal kunnen gebruiken om jouw creatieve plannen de wereld in te sturen.
Warmte, vertragen en opladen zijn dus belangrijke elementen om rekening mee te houden in de winter. Laat het een inspiratie zijn voor jezelf om hier je eigen weg in te vinden.
In een volgend artikel gaan we meer in op het beoefenen van een bepaalde yogastijl en de invloed ervan op jouw basisenergie en vitaliteit. Met enkele tips voor een practice bij je thuis.
Intussen kan je al even proeven van enkele video’s die werden gemaakt in de eerste lockdown van 2020.
Deze staan steeds ter beschikking op ons YouTube kanaal YogaElements
Hou het warm!